Dela nyhet
Jerry möter "Mr. Klassbollen"!
23 maj, 17:24 0 kommentarer
Som bekant fyller Wargöns IK 50 år 2024.
Det kommer att firas på många olika sätt.
Bland annat kommer en spännande profil att porträtteras varje månad och även specifika händelser som skett under de 50 åren kommer att skildras.
Maj månads profil är Stefan Svensson, mannen som viger massor av sin tid för Wargön IK:s räkning, bland annat i egenskap av klubbens ordförande och inte minst som Klassbollen-general.
Namn: Stefan Svensson
Ålder: 58 år.
Familj: Hustrun Yvonne, samt barnen Carl och Matilda.
Bor: I villa i Vänersborg.
Yrke: Driftingenjör.
Moderklubb: Wargöns IK.
Favoritlag: IFK Göteborg och Liverpool.
Nedräkningen har pågått sedan länge.
Förväntan från alla inblandade är hur stor som helst.
På lördag smäller det och cupgeneralen själv är garanterat redo.
- Klassbollen är en gigantisk folkfest med en festivalstämning utöver det vanliga, säger WIK-profilen Stefan Svensson.
Han är visserligen född i Vänersborg men det är framförallt i Vargön han fått sin idrottsliga och inte minst sin fotbollsmässiga uppfostran.
I 15 år bodde Stefan Svensson med sin familj på Bandyvägen, 150 meter från Hallevi.
- Jag kommer från en idrottstokig familj och den allra första kontakten med det sportsliga var via min farfar Axel och hans tv-tittande. Om det till exempel var hockey-VM när man kom och hälsade så var det svårt att få någon kontakt. Du fick gärna störa honom men han hörde inte, berättar Stefan och ler åt minnet.
Blomsterbarn
Den första fysiska kontakten med idrotten fick han som 5-6-åring via skridskoskolan på uterinken i Vänersborg. Bland annat fick han vara blomsterbarn under en bandylandskap mellan Sverige och Finland.
- Jag lyckades skrinna ut utan att ramla, men när jag skulle bromsa framför den svenske spelaren så stöp jag som en fura.
Den första kontakten med fotbollen fick Stefan i Wargöns IK – i Interna Ligan och det som idag kallas Europaligan.
Via pojk- och juniorlaget blev han så småningom back i WIK:s a-lag.
- Jag var konditionsstark men hade ingen större talang och 1992 la jag ner den aktiva karriären.
Ledarkallet har alltid varit stort hos Stefan Svensson. Han har varit såväl ungdomsledare som tränare för dam- och herrlaget i Wargöns IK.
21 upplagan av Klassbollen
2002 fick han en förfrågan från Lasse Halma om att starta och organisera Klassbollen i WIK:s regi. Med sin vana att ”rodda” cuper sedan tidigare svarade Stefan ja per omgående och på den vägen är det.
På lördag genomförs den 21:a upplagan av Klassbollen och då ska man komma ihåg att man tvingades till uppehåll i två år på grund av pandemin.
- Efter att ha funnits i totalt 23 år så är det väl knappast någon överdrift att påstå att Klassbollen har kommit för att stanna, menar Stefan Svensson.
Första året, 2002, ansåg man att upp emot 400 elever skulle vara bra. Det kom 1224 elever och 121 lag. Det fanns med andra ett sug efter klassvisa aktiviteter och det blev succé direkt.
- 2005 hade vi nästan 1900 deltagare och i år förväntas cirka 1300 deltagare och 130 lag finnas med i folkfesten.
Vad är då framgångsreceptet med Klassbollen?
- Fotboll är på många sätt en enkel sport. Alla, liten som stor, kan vara med och det behövs heller inte särskilt dyr utrustning. Det är också ett bra sätt att binda ihop klasser och genom att ha mixade lag så har vi även fått med tjejerna, säger Stefan Svensson och fortsätter:
- Numera får tjejerna även vara med och spela på fotbollsplanen på skolan. Faktum är att efter fem år med Klassbollen så hade tjejfotbollen ökat med 25 procent.
Det är inte bara aktörerna på fotbollsplanen som gillar Klassbollen. Det är lätt att få folk att jobba med detta jättearrangemang, den stora folkfesten med festivalstämning.
- Vargöborna i gemen vill vara med och hjälpa till när det är dags för Klassbollen. Det blir en unik träffpunkt, inte bara för barnen utan även för föräldrarna som får chansen att träffa gamla kompisar och klasskamrater.
Älskar Hallevi
Stefan Svensson är inte bara spindeln i nätet för Klassbollen. Han är även ordförande i Wargöns IK och han sitter dessutom med i både marknadsgruppen och fotbollssektionen, plus att han också hinner med att vara matchvärd på herr- och dammatcherna.
Var hittar du drivet?
- Framförallt älskar jag att vara på Hallevi. Det är verkligen härligt att få träffa alla våra fantastiska ungdomar och ledare. Det finns ju inget roligare än när det kommer fram småknattar och vill tjöta, menar Stefan.
Han är en aktiv klubbordförande som med glädje och inlevelse ”stökar och bökar” med både det ena och det andra på Hallevi. Han trivs helt enkelt med att få röra om i WIK-grytan.
- Många pratar väldigt gott om Wargöns IK och att vi hela tiden ligger i framkant. Vi har blivit mycket bättre på att tala om vad vi gör och det har också gett eko bland andra föreningar, menar WIK:s klubbordförande.
Stefan Svensson återkommer hela tiden om den fina omtanken som finns i föreningen och som blivit något av ett signum – att alla som vill ska få vara med.
- WIK har alltid varit en förening som brytt sig om både föreningens medlemmar men också om Vargön som samhälle. Det har numera förpackats på ett mycket bra sätt i form av Hjärta Vargön, säger WIK-profilen och fortsätter:
- Det är väldigt mycket som är bra i Wargöns IK, men det finns fortfarande kliv att ta. Vi kan bli bättre på det mesta, inte minst på fotbollsplanen och vi ska inte spela på en högre nivå än att vår egen ungdomssektion klarar av att fylla på med spelare underifrån
Finns det då saker som inte så många känner till om Stefan Svensson. Till exempel att han är otroligt historieintresserad och att han dessutom är en passionerad släktforskare.
- Det roligaste jag vet är när jag kan härleda någon händelse i min släktforskning, positiv eller negativ, till en historisk händelse. Då är lyckan fullständig, avrundar Stefan Svensson.
Jubileumsskribent: Jerry Lindkvist
Kommentarer