Dela nyhet
Året var 1984
1 feb 2024 0 kommentarer
Under 1970- och 1980-talen var intresset för engelsk fotboll enormt i Norden. Intresset orsakades av att public service televisionen i Danmark, Norge och Sverige gick samman och köpte sändningsrättigheterna till serie- eller cupmatcher i fotboll. I Sverige kallades programmet Tipsextra och lockade hundratusentals tittare varje lördagseftermiddag. Intresset blev snart dubbelriktat. Efter att en våg av fotbollssupportrar börjat resa till de brittiska öarna för att följa sina favoritlag på plats insåg de engelska klubbledningarna att Norden blivit en viktig marknad och började förlägga sina sommarträningsläger i de tre länderna.
1984 var det Vargöns tur att få finbesök. Norwich City FC från Football League First Division (den engelska högstaligan innan bildandet av Premier League 1992) åkte på träningsläger till värmländska Svanskog utanför Säffle. Laget skulle därtill spela ett antal matcher mot lokalt motstånd varpå ”the Canaries” bjöds till match av bl.a. division III-laget Wargöns IK som en del av klubbens tioårsjubileum. Säsongen 1983/84 hade "the Canaries", med en norrmannen Åge Hareide i laget, slutat på en 14:e plats i ligan samt tagit sig till en åttondelsfinal i FA Cupen och kvartsfinal i Ligacupen. Laget hade synts i Tipsextra och hade en trupp med flera lovande engelska U21-spelare. WIK:s klubbledning hade därför stora förhoppningar på publiktillströmningen. Brukslaget förstärktes även med tillfälliga lån av vargöfödde forward Lennart Nilsson från div. I Allsvenskan och forwarden Ulf Camitz från GAIS i division II Södra. Den senare hade WIK tidigare haft ögonen på för ett mer permanent lån, då han under våren haft svårt att platsa i göteborgslaget.
Wargöns IK vs Norwich City FC
Den 9 augusti 1984 var det dags. Den engelska proffscirkusen kom till lilla Vargön. Sedvanligt trafikkaos uppstod kring Hallevi (som vid varje match) och högröstade engelska nasare sålde fotbollshalsdukar, vimplar och annan fotbolls-merchandise på och utanför arenan. Mycket folk på läktaren med strax under 300 betalande åskådare och därtill ungefär hälften så många med fritt inträde (barn, ungdomar och fribiljetter).
Själva matchen blev en inte allt för upphetsande tillställning. Redan innan avspark stod det klart att båda lagens stora stjärnor, WIK-lånet Lennart Nilsson från Elfsborg och Norwich landslagsspelare Mike Channon och Dave Watson, uteblev p.g.a. skador och när matchen väl kom igång visade de gultröjade fullblodsproffsen ingenting av det berömda höga engelska matchtempot. Visserligen var de snabbare i både huvud och fötter och inte minst mycket mycket starkare och tuffare i närkamperna än det svenska div. III-laget, men ett disciplinerat Wargön bjöd inte på en millimeter. Under en mållös första halvlek skapade Norwich bara två chanser som båda nonchalant slarvades bort. De trötta och nedtränade engelska proffsen ägnade sig mest åt att skälla på varandra, domarna och tuffe Mikael Norberg i WIK-försvaret. I andra halvlek växlade engelsmännen dock upp något och fick bättre ordning på spelet ,men den förväntade utspelningen av de mindre meriterade bruksspelarna uteblev. Hemmaspelarna fick visserligen springa oerhört mycket utan boll, men med förståndigt försvarsspel, god markering och disciplin höll man kanariefåglarna på avstånd nästan hela tiden. I den 48 minuten forcerade Keith Bertschin tufft in 0-1 till gästerna, under att både hemmaspelare och publik ropade på frispark, och sex minuter senare 0-2 genom ett klassisk engelsk inlägg och nick av Jeremy Goss. Efter att Anders Nyqvist fräckt reducerat till 1-2 startade en hemmaforcering och de grönklädda hade flera bud på kvittering, men det hårda trycket mot den engelske landslagsmålvaktens målbur gav utrymme till kontringar vilket Dale Gordon utnyttjade till 1-3. Ny WIK-press tvingade fram ett självmål av Mark Crowe till slutresultatet 2-3.
Efter matchen berömdes Brukslaget för sin insats i lokalpressen och Norwich seger betecknades som "tursam". GAIS-lånet Ulf Camitz kvitterade ut högst betyg i hemmalaget och ansågs vara jämbördig med de engelska proffsen. Även mittbackarna i WIK Peter Falkeborg och Mikael Norberg berömdes för sitt spel tillsammans med yttermittfältaren Morgan Fälth som visat gryende form inför höstsäsongen. Av Norwich spelare förväntades det dock mer av samtliga spelare enligt skribenterna.
Efterspel
Wargöns IK som hade haft en tuff vår i division III Götaland Västra fortsatte kräftgången och slutade så småningom på smärtsam nedflyttningsplats som 11 av 12 lag. För Norwich City blev säsongen 1984/85 en berg och dalbana. Klubben vann Ligacupen efter seger mot Sunderland med 1-0 i finalen, vilket räknades som en stor framgång, men i ligan gick det sämre. Laget slutade på en 20 plats (av 22 lag) och degraderades till Second Division.
Norwich City FC´s bruttotrupp till matchen mot Wargöns IK.
Målvakter:
Chris Woods, England, 243 matcher i First Division/Premier League för Norwich City, Sheffield Wednesday, Burnley, Sunderland & Southampton. 43 landskamper/0 mål.
Lee Smelt, England,1 match/0 mål i First Division för Nottingham Forest
Försvarare:
Dave Watson, England, 555 matcher/27 mål i First Division/Premier League för Norwich City & Everton. 13 landskamper/0 mål
Steve Bruce, England, 409 matcher/42 mål i First Division./Premier League för Norwich City & Manchester United.
Greg Downs, England, 287 matcher/10 mål i First Division för Norwich City & Coventry City.
John Devine, Irland, 142 matcher/4 mål i First Division för Arsenal & Norwich City. 13 landskamper/0 mål
Paul Heylock, England, 122 matcher/2 mål i First Division för Norwich City.
Tony Spearing, England, 70 matcher/0 mål i First Division för Norwich City & Stoke City.
Mark Crowe, England, 1 match/0 mål i First Division för Norwich City.
Mittfältare:
Dale Gordon, England, 209 matcher/31 mål i First Division/Premier League för Norwich City & West Ham United.
Jeremy Goss, Wales,172 matcher/13 mål i First Division/Premier League för Norwich City. 9 landskamper/0 mål.
Peter Mendham, England, 147 matcher/9 mål i First Division för Norwich City.
Dennis van Wijk, Nederländerna, 89 matcher/2 mål i First Division. för Norwich City. Spelade även i bl.a. nederländska AFC Ajax & belgiska FC Brügge
Louie Donowa, England, 60 matcher/11 mål i First Division för Norwich City.
Anfallare:
Mike Channon, England, 362 matcher/93 mål i First Division för Southampton, Manchester City & Norwich City. 46 landskamper/21 mål
John Deehan, England, 237 matcher/80 mål i First Division för Aston Villa, West Bromwich Albions & Norwich City.
Keith Bertschin, England, 201 match/37 mål i First Division för Ipswich Town, Birmingham, Norwich City & Stoke City.
Robert Rosario, England, 188 match/25 mål i First Division/Premier League i Norwich City, Coventry City & Nottingham Forest.
Manager Ken Brown
Coach Mel Machin
Fysioterapeut Tim Shepherd
Kommentarer